Su Deposu Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; su deposu yalıtımının daha büyük bir sorun haline gelmemesi için su deposu veya havuz gibi yapıların inşaatlarında dikkat edilmesi gerekenlerin başında kullanılan malzemenin yapısal olarak mümkün olduğunca su geçirimsiz olmasına dikkat etmek lazımdır.
Su deposu yalıtımı nasıl yapılır sorusunun cevabından önce su deposunun yapısal geçirimsizliğini sağlamak, yüksek başarı sağlamak ve sonraki süreçlerin başarısı için kesinlikle şart olmaktadır. Bunun için de su geçirimsizliğin öncelikle sağlanması gereken yer havuzun betonarmesidir. Betonun geçirimsizliğini ifade sadedinde Su/Çimento (s/ç) oranı olarak bilinen s/ç oranının 0.55’in altında olması halinde betonun geçirimsizliğinin arttığı bilindiğinden, bu oranın mümkün olduğunca aşağı çekilmesi gerekmektedir. Bu da matematiksel olarak iki şekilde mümkün olmaktadır. Ya çimentoyu (ç) artırmak lazım ki – bu halde, hem çimentonun pahalı oluşu hem de su ihtiyacını artırıp çatlamalara sebebiyet vermesi nedeniyle su kaçaklarını artırmaktadir- tercih edilmez. Ya da , suyu (s) azaltarak Süper akışkanlaştırıcı kimyasal katkılardan yararlanmak suretiyle (s/ç) oranının 0.40’lara indirilmesi halinde beton tamamen geçirimsiz olmaktadır.
Genel olarak, depo yalıtımı konusunda akla ilk gelen yüzeysel uygulamalar gelmektedir. Şüphesiz kesin çözüm açısından betonarme yapıyı yüzeysel olarak takviye etmek önemlidir. Bunlar da ; ya membran örtüler ile kaplamak ya da çimento esaslı sürme yalıtım malzemeleri kullanmak şeklinde yapılmaktadır. Su depolarının yalıtımının, fayans veya sürme esaslı malzemeler ile kaplanması hem uzun bir zaman gerektirmesi hem de malzeme ve işçilik olarak daha yüksek maliyetlere mal olacağından bunun yerine, su deposu membranı yöntemi ile çok daha ekonomik fiyata hem de %100 sonuç alınacak şekilde çözüme kavuşturulması genellikle tercih edilmektedir.
Kullanılacak membran; içme suyu depolarının izolasyonunda nihai kat olarak kullanılacağından ve su ile sürekli temas halinde olacağından , su ile temasa uygunluk sertifikası olan dayanıklı ve antikanserojen bir malzeme seçilmelidir. Bu şekilde kullanılan bir membran, suda koku oluşturmaz, mikrop veya yosun barındırmaz. Elastik olduğundan depremlerde çatlamayacağı için su kaçırmaz. Bina kolonları, kirişleri suyun aşındırıcı etkilerinden yüzde yüz korunur. Ayrıca sıva veya fayansa gerek kalmayacağından çıplak betona bile kolayca uygulanır.