Su Deposu İzolasyonu İstanbul
Su Depolarının İzolasyonunun Önemi
Su insan hayatı için vazgeçilmez ihtiyaçtır. Bize ulaşan suyun temizliği bizlerin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu yüzden binalarda bulunan su depolarının temizliği ve dezenfektasyonunun yanı sıra izolasyonu da önemlidir. Bina bakım ve onarım giderleri çerçevesinde bulunan su depoları yılda en az 2 defa belirli periyodlarla düzenli olarak yaptırılmalıdır. Bunun yanında su depolarının izolasyon yaptırmaları için mevzuat gereğince herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak su depoları eskiyen ve yıpranan bina zemin katlarının sağlıksız koşulları sebebiyle suyun insanlara daha sağlıklı aktarılması açısından yaptırılması şarttır. Bina içerisinde bulunan su depolarının zamanla betonarmenin aşınması sonucu su çatlakları meydana gelmektedir. Bazı durumlarda zemin katlarda bulunan su depolarının yakınında bulunan ağaç köklerinin denk gelmesi de su kirliliğine sebebiyet vermektedir. Su depolarına yapılması gereken izolasyonun önemi su sızıntısını önlemek suyun daha sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesini sağlamak ve deponun uzun ömürlü olması açısından çok önemlidir.
Su Deposu İzolasyonu Nasıl Yapılır?
Su deposu izolasyonu birçok depo yüzeyine farklı şekillerde uygulanmaktadır. Betonarme, fayans, sac ve paslanmaz depolar, galvaniz yüzeylere sahip depoların izolasyonu yüzeye göre yapılmaktadır. Su izolasyonu yapmak oldukça zahmetli ve profesyonel çalışma gerektiren bir iştir. İzolasyon yapılmadan önce depodan su boşaltılır. Deponun yüzeyinde biriken tortu tabaka, küf ve paslar yüzeyden arındırılır. Ardından 150 bar basınçlı suyla yüzey temizlenir ve su tahliye edilir. Ardından izolasyonun yüzeyine uygun olarak özellikle solvent içermeyen izolasyon malzemelerinin karışımları yapılır. Yapılan karışımla püskürtme ya da sürme yöntemiyle ilk kat yapılır. Eğer su deposunda meydana gelen çatlak ve sızıntı derinse ikinci katta atılır ve su deposu riskleri ortadan kaldırılır.. Ardından izolasyon yapılan yüzeyler kurumaya bırakılır, kurumaya bırakılan yüzeyde iş güvenliği ve iş sağlığı tedbirleri mutlaka alınır. Son olarak izolasyon işlemi bittikten sonra yüzey temizlenir ve dezenfekte edilir. Su depoya basılır ph ve klor seviyeleri ölçülerek izolasyon işlemi bitirilmiş olur.
İzolasyon işlemi yaptırılacak yüzeyde pvc membran uygulamaları da yaygın olarak yapılmaktadır. Ancak Pvc membran kaplama bazı zamanlarda yırtılma ve şişme gibi problemler yaşanmaktadır. Ancak Pvc membran yapılırken kaliteli malzeme kullanılırsa ve uygun kalite belgeli bir firmaya yaptırılırsa iyi sonuçlar alınabilir.