Su Deposu İzolasyonu
Binalarda su deposu zorunluğu yükselen katlı yaşamlar ile artık olmazsa olmazlar arasına girmiş durumda. Şüphesiz bu durumda su deposunun taşımış olduğu önemi şehir şebekesinde yaşanan alt yapı sıkıntıları daha da arttırıyor. Büyükşehirlerimizde yaşanan aralıksız yeni yaşam alanlarının hizmete girme hızı eğer oturduğumuz bölgeye yakın bir proje söz konusu ise kesintilerin oluşabilmesine neden olabiliyor. Bu durum sadece kesintiler olarak öne çıkmazken zaman zaman yaşanan kirli su ya da bulanık su sorunları da bu durumun bir etkisi olarak yaşanıyor. Yeni inşa yönetmelikleri yeni yapılan apartmanlarda aparmanda bulunan kat sayısına uygun olacak bir su deposunu zorunlu kılıyor. Söz konusu depo su kesildiği durumlarda insan hayatının minimum 3 ila 5 gün arasında kesintisiz ve sorunsuz devam etmesi için görev yapıyor.
İçme suyu deposu teknik şartnamesi uygulaması ile hayata geçen uygulama doğrultusunda söz konusu depolar üç farklı biçimde üretilebiliyor. Betonarme su depoları genellikle son dönemde standart inşa teknikleri arasında öne çıkıyor. Ayrıca plastik ve metal su depoları da sektörde kullanılan diğer ürünler. Su depolarında yaşanan bu durum birçok insanın su deposunun daha sonradan önemini anlaması ile ortaya çıkıyor. Yaygın olarak çatıya koyulan su depoları ise metal ve plastikten üretiliyor. Teknik şartname ile montaj ve izolasyon işlemleri de yapılması zorunlu işlemler arasında yer alıyor.
İski su deposu yönetmeliği yayımladığı bir açıklama ile izolasyonun ne derece önemli olduğuna ışık tutuyor. Zira su deposu izolasyon malzemesi kullanılmadığı durumlarda su deposu içinde bakteriyel yaşam daha hızlı oluşurken ayrıca ortamda söz konusu olan yosunlaşma oranı da daha yüksek bir seviyeye ulaşıyor. İnsan sağlığını olumsuz etkileyen bu durumdan korunmak ise oldukça kolay. Yapılması gereken bütün depo çeşitlerine uygun olarak sunulan izolasyon hizmetlerini talep etmek. Zira plastik ve metal su depoları için üretilen alkali boya takviyesi ile su depolarında ihtiyaç duyulan izole ortama erişilirken betonarme depolarda ise konu membran uygulamalar ile çözülebildiği gibi aynı zamanda membran ve alkali boya uygulaması yapılabiliyor.