Betonarme Su Deposu İzolasyon

Su deposu, şehir şebeke suyunun kesilmesi halinde gerekli suyu sağlayan bir sistemdir. Birçok çeşit su deposu cinsi olmasına rağmen amaçları açısından hepsi suyun kapalı bir alanda temiz bir şekilde tutma amaçlıdır.

Genellikle binaların zemin katında yer alan su depoları, kullanım amaçlarına göre büyük veya ufak su deposu şeklinde olabilir. Su deposunun özellikleri sebebi ile uzman su deposu firmaları tarafından yapılması, kontrol edilmesi insan sağlığı açısından önemlidir.

Su deposunun özellikleri

Su deposu, su depolamaya yarayan ve sular kesildiğinde otomatik olarak suyun kullanılmasını sağlayan bir araçtır. Su depoları, betonarme, paslanmaz çelik, galvaniz, kagir, plastik ve fiberglas.gibi maddelerden olabilir.

Zemin katlarda veya bazen de çatılarda olan su depoları şehir şebeke suyuna bağlıdır. Depoda bulunan şamandıra deponun dolu olduğunda depoya gelen suyu keser. Depo sisteminde bulunan çek valf basınç sayesinde suyun geri gitmesini önler. Sular kesildiği zaman su deposu otomatik olarak devreye girer.

Betonarme Su Depoları

Kullanımda veya yapılacak olan su depolarının durumunu düzenlemek açısından 17 Şubat 2005 yılında 25730 sayılı İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik yayınlanmıştır. Yönetmelikte su deposunun özellikleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar unsurlara yer verilmiştir; Su deposunun özelliklerini birkaç madde halinde sıralarsak;

  • Su depolarının iç yüzeyi barındırdığı suyu bozmayacak malzemelerden yapılmalıdır
  • Deponun içerisindeki suyu analiz edebilecek bir sistem olmalıdır.
  • Su deposu başka bir binaya bitişik olmamalıdır.
  • Su deposunun çatısı olmamalıdır.
  • Su deposu havalandırmalı şekilde yapılmalıdır.
  • Su deposunda yabancı maddelerin dışarıdan girmesini önleyen havalandırma bacaları olmalıdır.

Su deposu izolasyonu, su kaçağı olduğunda, mevcut depo eskidiğinde veya su deposu içerisindeki suyun niteliğini koruyamadığında yapılan bir işlemdir.

Betonarme Su Deposunun İzolasyon

  1. Su deposunun içi 150 bar basınçlı kompresörler ile yıkanarak yosun, çamur ve yabancı maddelerden temizlenir.
  2. Yıkama sonrasında deponun kuruması beklenir.
  3. Su deposunun içerisinde gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra insan sağlığına zarar vermeyen izolasyon maddesi – ki bu maddenin homojen olması önemlidir- depo zemine ve duvarlara uygulanır. İnsan sağlığına zarar veren bakterilerin oluşmasını önleyen bu izolasyon maddesinin belirlenen kat ve miktarda sürülmesi de önemlidir.
  4. İzolasyon maddesinin sürülmesi işlemi bittikten sonra su deposu kurumaya bırakılır
  5. Yapılan çalışma kontrol edilir, uygun ise dezenfektan işlemi yapılır uygun görülmez ise yeniden izolasyon maddesi sürülerek kurumaya bırakılır.
  6. Dezenfektan işlemi sonrasında depo kullanıma açılabilir.

Betonarme, fayans gibi su depolarında sürme bazlı izolasyon, paslanmaz madde, plastik veya sac ile yapılmış su depolarında ise epoksi izolasyon uygulanır.

Su depolarının temizleme hizmeti ve su deposu izolasyonu, büyük veya ufak su deposu olsun periyodik olarak yapılması zorunlu değildir. Ancak su deposunun özellikleri, niteliği açısından uzman su deposu firmaları tarafından yapılacak olan periyodik bakımlar sayesinde depoların ömürleri uzamaktadır.

Similar Posts